luni, 7 aprilie 2008

Revista presei locale (Iasi, 7.04.2008)

Stirea centrala de pe prima pagina a Ziarului de Iasi, trateaza un subiect legat de alegerile care vor urma, cu titlul “Judetul, spart in sapte”. In aceasta stire suntem anuntati ca judetul Iasi va fi impartit in 7 colegii electorale uninominale, hotarare luata dupa o intalnire secreta la care liderii ieseni au negociat ore in sir. Cotidianul ne mai anunta ca potrivit legii votului uninominal, fiecare judet va fi impartit astfel, colegiile de vot fiind limitate separate pentru Camera Deputatilor si Senat.

O alta stire ne descrie lansarea candidatilor PNL ca fiind “cu fast” , la Sala Polivalenta, unde discursurile Prim Ministrului Tariceanu si a candidatului liberal Cristian Adomnitei au starnit ropote de aplauze. . "Orasul arata mai bine cind a fost lasat de Simirad pe mina lui Nichita. Atunci se facea marea asfaltare, acum se face marea plombare. Avem cea mai scumpa apa din tara, cea mai scumpa gigacalorie si cei mai multi ciini fara stapin", a spus Adomnitei, referitor la actuala administratie Nichita.
Tot pe prima pagina, Ziarul de Iasi ne spune ca taximetristii ieseni vor fi supravegheati mai atent de autoritati , sub titlul “Primaria face caziere pentru taximetristi”. Conform acestei stiri, taximetristii vor avea in viitor un cazier de conduita profesionala a caror baza de date va fi mentinuta la nivelul Primariei si va contine detalii despre fiecare taximetrist cu atestat din oras.

Prima pagina a ziarului Ziua de Iasi are ca stire centrala “Mort in firma miliardarului Ionescu” care analizeaza detaliat evenimentul petrecut acum un an, in care un muncitor din firma controversatului Sorin Ionescu a decedat in urma unui accident de munca. Stirea sustine ca patronul “a iesit basma curata” , dupa ce si-a constrans un subaltern (directorul general al firmei) sa ia asupra sa toata vina. Angajatii sustin ca Ionescu nu este prea interesat de ceea ce se intampla la firma sa, mai putin de conditii care sa protejeze si sa nu puna in pericol viata angajatilor.

Tot pe prima pagina Ziua de Iasi ne prezinta o relatare a ceremoniei de inmormantare a pictorului Sabin Balasa sub titlul “Regretatul Sabin Balasa traieste prin opera sa de la Iasi- Albastrul ascuns”. Ceremonia a avut loc sambata, la cimitirul Eternitatea, dupa ce trupul pictorului a fost depus pentru un “ultim moment in cea mai importanta parte a creatiei sale din Sala Pasilor Pierduti a Universitatii Alexandru Ioan Cuza.” spune Ziua de Iasi.

In editia de astazi, 7 aprilie, “Ieseanul” prezinta pe prima pagina “Lista marilor sponsori de la PNL Iaşi” , care ne informeaza ca firma “Build Corp” a omului de afaceri Iulian Dascalu a donat PNL-ului suma de 34.000 RON. Relu Fenechiu afirma insa ca personal nu stie nimic de aceasta donatie si nici cine este patronul firmei “Build Corp”. Deasemenea, Fenechiu este suspectat ca a comis unele nereguli in negocierea cu Iulius Group (al aceluiasi Iulian Dascalu) contractul prin care Consiliul Local a concesionat acestei firme 12 hectare de teren de langa Palatul Culturii, teren destinat Palas-ului.

Tot in aceasta editie, “Ieseanul” ne vorbeste intr-un articol despre “Trupele pe care le-am iubit” nascute in Iasi (precum Rosu si Negru) si care au reusit sa treaca de granitele judetului, devenind cunoscute si iubite in toata tara.

“Timpul” ne intampina pe prima pagina cu titlul “Tarani expropriati prin lege” , stire care trateaza situatia taranilor din lunca Prutului, care sunt obligati sa-si sacrifice gospodariile in “interes national”. Aceasta hotarare a fost luata de catre majoritatea comunista din Parlament care “a votat joi, în prima lectură, un proiect de lege prin care proprietarii de pământ din zona de construcţie a tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti vor fi obligaţi să-şi vândă terenurile." (relateaza Timpul).

De asemenea ziarul “Timpul” ne vorbeste in prima pagina despre amanarea sedintei Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) programata astazi, 7 aprilie, pentru 11 aprilie. După ce Biroul permanent al parlamentului a sesizat CCA în legătură cu limbajul licenţios din emisiunea „Poveşti cu măşti”, realizată de NIT, astăzi Consiliul urma să discute această chestiune. Presedintele CCA, Gheorghe Gorincioi a declarat ca de cand are unele probleme cu presa nu mai poate fi gasit nici la telefonul mobil si nici la fix.

Niciun comentariu: